księgowość spółek

Obniżka stawek podatku VAT

Zgodnie z uchwaloną Tarczą Antyinflacyjną 2.0 przewidywane jest czasowe zmniejszenie stawek podatku VAT na takie towary jak paliwa, autogaz, ciepło oraz energie elektryczną. Dodatkowo zgodnie z założeniami ustawy wprowadzony zostanie zerowy VAT na żywność, gaz ziemny, nawozy oraz wybrane towary wykorzystywane do produkcji rolniczej.

Od kiedy?
Obniżka stawek podatku VAT obowiązywać będzie przez 6 miesięcy od 1 lutego 2022 roku.

Przedsiębiorcy prowadzący ewidencję sprzedaży powyższych towarów zobowiązani są do dokonania zmian stawek VAT na urządzeniach.

Przekształcenie działalności w spółkę – zmiany księgowe

Proces zmiany formy prowadzenia firmy z działalności gospodarczej na spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością powinien także obejmować dopełnienie wszelkich obowiązków związanych z rachunkowością firmy. Warto zapoznać się z zadaniami, jakie należy wykonać.

Jako pierwsze należy opracować politykę rachunkowości, która zawiera określenie m.in. roku obrotowego, okresu sprawozdawczego, sposobu prowadzenia ksiąg rachunkowych, metody wyceny aktywów i pasywów, metody ustalania wyniku finansowego, systemu ochrony danych.