usługi biura księgowego

Centralny Rejestr Podmiotów Akcyzowych

Przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność lub zamierzają ją rozpocząć w zakresie wyrobów akcyzowych, samochodów osobowych, jako podmioty węglowe, pośredniczące podmioty gazowe, prowadzące miejsce niszczenia wyrobów akcyzowych muszą dokonać rejestracji w Centralnym Rejestrze Podmiotów Akcyzowych.
Zarejestrować się w CRPA musza też podmioty, które nie prowadzą działalności gospodarczej ale zużywają wyroby akcyzowe zwolnione od akcyzy ze względu na ich przeznaczenie.

Samofakturowanie - definicja

Jak zapewne Państwo wiedzą – faktura VAT stanowi dowód sprzedaży towarów oraz usług. Powszechnie przyjęło się, że faktury te są wystawiane przez dostawców, aczkolwiek możliwe jest, aby dokument ten został wystawiony przez nabywcę danego towaru lub usługi i wówczas możemy mówić o tzw. samofakturowaniu.

Samofakturowanie stanowi proces, w którym dostawca wydaje towar, bądź usługę, aczkolwiek nie jest to potwierdzone żadnym dokumentem, przerzucając jednocześnie obowiązek wystawienia faktury VAT na nabywcę, który powinien to zrobić w chwili otrzymania danego świadczenia.