podatki w firmie

ADRES DO E-DORĘCZEŃ

Nowym obowiązkiem podmiotów wpisanych do KRS jest posiadanie adresu do doręczeń elektronicznych. Nasze biuro pomaga w formalnościach związanych z pozyskaniem adresu do e-doręczeń. Osoby zainteresowane usługą, zapraszamy do kontaktu.

Telefon: 12 378 38 35
E-mail: oferta@ksiegowosc-spolek-zoo.pl

Nowa matryca stawek VAT od 1 lipca 2020 r.

Z dniem 1 lipca 2020 roku w życie wejdą nowe przepisy odnośnie zasad stosowania stawek VAT, a więc tzw. nowa matryca stawek VAT. W wyniku tych zmian zmianom ulegną zasady stosowania stawki 5% VAT do usług.

Na czym będą polegać zmiany?
Tak, jak zostało już wspomniane – efektem owych zmian będzie klasyfikacja usług według PKWiU 2015 zamiast obowiązującej dotychczas PKWiU 2008. W znacznej większości przypadków numery te nie ulegną zmianom. W przypadku towarów, zmian w zakresie opodatkowania jest niewiele.

Podatki płacone przez przedsiębiorcę

Przedsiębiorcy, którzy prowadzą jednoosobową działalność gospodarcza, są zobowiązani do regulowania zobowiązań podatkowych. Jednym z nich jest podatek dochodowy od osób fizycznych. Natomiast w zależności od wybranej formy opodatkowania, przedsiębiorca jest zobowiązany do opłacania podatku w wysokości odpowiedniej do wybranej przez nich formy opodatkowania. Tym sposobem stawki te wynoszą:
- zasady ogólne 18 % i 32 %,
- podatek liniowy 19 %,
- ryczałt oraz karta podatkowa – możliwość wyboru dla niektórych przedsiębiorców.